Τρίτη, Ιουνίου 06, 2006

Μπριζωθείτε!


Χρόνο με τον χρόνο, στην επιστήμη των υπολογιστών παρατηρούμε μια σταθερή εξέλιξη: την σμίκρυνση. Όσο τα νανόμετρα ολοκλήρωσης κάνουν βουτιές, τόσο ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη ισχύ αλλά και λιλειπούτεια ολοκληρωμένα υπολογιστικά συστήματα.Το άμεσο effect αυτής της εξέλιξης το βιώνει ο περισσότερος κόσμος μέσω των κινητών τηλεφώνων. Μπορεί το μέγεθος τους να μην μειώνεται (κυρίως επειδή δεν είναι πρακτικό) αλλά στο ίδιο δεδομένο μέγεθος η τεχνολογία που φιλοξενείται εκεί μέσα πολλαπλασιάζεται συχνά. Το ίδιο και με τους φορητούς υπολογιστές. Μικρότερες διαστάσεις και βάρος, χαμηλότερη κατανάλωση, περισσότερη ισχύς.

Και αφού η τεχνολογία το επιτρέπει, τσουπ, ξεπετάγονται και κάποια προϊόντα που πετυχένουν να εντυπωσιάσουν με την φιλοσοφία τους. Η διαφορετικότητα στη φιλοσοφία (τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά) είναι ίσως το τελευταίο οχυρό εντυπωσιασμού που έχει μείνει όρθιο στην εξέλιξη των σπιτοPC. Από ισχύ χορτάσαμε, δεν κάνει τόσο αίσθηση πια. Ένα Mac Mini όμως κάνει. Ίσως και ένα iPod. Και τώρα τί;

Τώρα έχουμε τα μπριζοPC. Μέσα στις διαστάσεις μιας τυπικής πρίζας τοίχου έχουν χωρέσει ένας επεξεργαστής RISC της AMD, κύκλωμα στεροφωνικού ήχου, τέσσερις θύρες USB, υποστήριξη δικτύου LAN, μνήμη Flash 32-64MB (στο ρόλο του σκληρού δίσκου), μνήμη RAM στα 64-128MB, έξοδο (μονή ή διπλή) για οθόνη και λειτουργικό σύστημα WindowsCE. Αυτό το πραματάκι είναι σε θέση να δεχτεί και πρόσθετα modules (περιφερειακά) σε μορφή επίσης πρίζας. Σίγουρα δεν είναι το PC του gamer αλλά μπορεί άνετα να σταθεί σαν σταθμός ελαφριάς εργασίας για σερφάρισμα, εφαρμογές office και άλλες παραπλήσιες λειτουργείες. Το μηχανάκι δεν είναι x86 compatible (για να μπορεί να τρέξει XP ή οτιδήποτε άλλο x86) αλλά πιστεύω ότι δεν απέχει πολύ ο καιρός που το επόμενο μπριζοPC θα τρέχει τα γνωστά μας λειτουργικά. Anyway, είναι γοητευτικό. :-)

Πάρτε γεύση:
http://news.zdnet.co.uk/0,39020330,39272166,00.htm
http://www.jadeintegration.com/jackpc.php
http://www.chippc.com/products/jackpc/jackpc.asp

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καθότι σκράπας απο γκατζετιές τέτοιου είδους και παρελκόμενες τεχνολογίες, μου φαίνεται πως θα μου λύσει πολύ τα χέρια τούτο το "μπριζόλιο". Και δε θα χω την μικρή να μου λέει: "Τάαααααασο, για έλα έλεγξε τα καλώδια του δικτύου. Χάλασε!"
- "Βάλτο στην μπριζαριά την super whow, που σου αγόρασα και ασε με να δω την μπάλλα, καημένηηηη"

Παιχταρά μου, καλώς σε βρήκα και αμα μάθεις για καμμιά αναβάθμιση του συστήματος με τις πρίζες, σφύρα, καθότι, είπαμε άσχετος.

;)

(2 γράφετε ή είναι κρίση ταυτότητας;)