Πέμπτη, Μαΐου 25, 2006

Judas kiss...


Ένα από τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα ήταν το ευαγγέλιο του Ιούδα. Σίγουρα θα ακούσατε τον ψιλοχαμό που έγινε Πασχαλιάτικο. Μαζί με το μυθιστόρημα του Dan Brown (κώδικας Da Vinci) αποτελούν μάλλον τα πιο πρόσφατα "αγκάθια" στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Τώρα που βγήκε και στις αίθουσες η μεταφορά του βιβλίου του Brown ολοκληρώθηκε η τριπλέτα..
Αυτό που δεν γνώριζα είναι ότι η περγαμηνή δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Αντίθετα, ο δερματόδετος κώδικας που περιείχε και το ευαγγέλιο ήρθε στο φώς την δεκαετία του 70. Έκτοτε, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο του, ανεπιτυχώς προσπαθούσε ο ιδιοκτήτης του να το πουλήσει ζητώντας υπέρογκα ποσά. Και τελικώς έφτασε στα χέρια μιας εμπόρου αρχαιοτήτων όπου έναντι 300.000 δολαρίων αποφάσισε να το παραδώσει στο ίδρυμα Maecenas Foundation for Ancient Art καθώς ήταν σε άθλια κατάσταση και η αποκαταστασή του έπρεπε να γίνει με προσοχή και άμεσα.
Αυτά για την ανακάλυψη του ευαγγελίου. Το περιεχόμενο του ομολογουμένως είναι άκρως ενδιαφέρον. Γραμμένο στα κοπτικά, δεν αποτελεί το πρότυπο κείμενο - το πρότυπο εκτιμάται ότι γράφτηκε στα ελληνικά περι το 150μ.Χ και παραμένει άγνωστο από ποιον γράφτηκε. Γιατί πονοκεφαλιάζουν οι κληρικοί; Στο ευαγγέλιο παρουσιάζεται ο Ιούδας σαν ο καλύτερος μαθητής του Ιησού, σαν ο μόνος που κατάλαβε το νόημα των λόγων του και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αμφισβητεί την τότε (και την μετέπειτα εξέλιξη της) εβραϊκή θρησκεία. Το κείμενο χαρακτηρίστηκε "γνωστικό". Οι "γνωστικοί" αποτέλεσαν μια αίρεση (όπως το πάρει κανείς το αίρεση...) στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ όπου υποστήριζαν ότι ο υλικός κόσμος είναι δημιούργημα κατώτερων θεοτήτων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο εβραϊκός θεός που πίστευαν τότε (και που ουσιαστικά πιστεύετε και σεις αν είστε κατα γράμμα Χριστιανός :p). Πίστη στον εβραικό θεό γι' αυτούς ισοδυναμεί αδυναμία. Το απόγειο της πίστης είναι να γνωρίσεις τον ευατό σου και να ανακαλύψεις στην ψυχή σου τον θείο σπινθήρα που θα σε ωθήσει στην ολοκλήρωση. Για τους γνωστικούς συνοψίζοντας, ο θεος είναι ταυτόσημος με γνώση της ψυχής.
Όπως και να χει, διάβασα το ευαγγέλιο και τον σχολιασμό του με ενδιαφέρον και σας συνιστώ να του ρίξετε μια ματία αν έχετε ανοιχτό μυαλό σε θέματα θρησκείας. Κάτι που επίσης έμαθα και με παρεξένεψε είναι ότι έχουν γραφτεί πολλά θρησκευτικά κείμενα και ευαγγέλια (υπάρχει π.χ ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής, του Θωμά, το ευαγγέλιο της Αλήθειας κτλ) από τα οποιά οι πατέρες της εκκλησίας επέλεξαν τα 4 γνωστά ώς "πολιτικά ορθά" για να αποτελέσουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης. Κάπως σκοταδιστική θα χαρακτήριζα την κίνηση αυτή. Τεσπά, ανοίχτε την καρδιά σας, μην προσκολλάτε σε τίποτα και θα βρείτε τον θεό σας (κατα Νεκτάριον Ευαγγέλιον :p).

ευαγγέλιο του Θωμά : "Αν αναπτύξεις τον εσωτερικό σου ευατό, ότι έχεις εντός σου θα σε σώσει. Ότι δεν έχεις εντός σου θα σε σκοτώσει"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/1860466842/

:)