Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009

Όταν βρέχει...

...δεν γίνονται επαναστάσεις.

Βέβαια όπως όλα τα πράγματα σε αυτήν την χώρα έτσι και η επανάσταση έχει διαστρεβλωμένη έννοια. Είναι συνώνυμη με το ριφιφί.

Το λάδι στην φωτιά έπεφτε άφθονο τις προηγούμενες μέρες. Ο Τσίπρας ευθαρσώς δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα περσινά «Δεκεμβριανά», τα media συνεχίζουν να κανιβαλίζουν την μνήμη του Αλέξη με δακρύβρεχτα επετειακά αφιερώματα και ο υπουργός δικαιοσύνης προχώρησε σε επίδειξη ισχύος ώστε να αποτρέψει το περσινό μπάχαλο. Με άλλα λόγια οι σύγχρονοι καταπατητές της δημοκρατίας προσπαθούν να αποτρέψουν τους αντιεξουσίαστες στο να την καταλύσουν. Πόσο ειρωνικό ακούγεται αυτό; Πόσο οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα;

Το ριφιφί ευτυχώς δεν συνέβη αν εξαιρέσουμε κάποια μικρής έκτασης επεισόδια από τους γνωστούς-άγνωστους που αφορμή ζητούν με κάθε ευκαιρία και τις 177 (μέχρι τώρα) προσαγωγές σε Αθήνα. Και φυσικά μέσα σε έναν χρόνο δεν άλλαξε τίποτε στις παγιωμένες τακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας, πόσο μάλλον στην δυσβάσταχτη Ελληνική πραγματικότητα. Η οργή έδωσε για άλλη μια φορά την θέση της στην συναίνεση.

Πριν από 24 χρόνια άλλη μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του συνομήλικου με τον Αλέξη, Μηχάλη Καλτέζα. Ακολούθησε μια σειρά επεισοδίων βίας από τον δικαίως οργισμένο ελληνικό λαό μέχρι που η υπόθεση κλείστηκε στο χρονοντούλαπο.

Οπότε με μαθηματική ακρίβεια το περιστατικό του Γρηγορόπουλου οδηγείται και αυτό στην ογκώδη μαύρη παρακαταθήκη της Ελλάδας. Δεν θα παραμείνει τίποτε παραπάνω από μια θολή, δυσάρεστη ανάμνηση για τον κόσμο που θα την ανασκαλίζει μόνο σε κάθε μελλοντική περίπτωση κρατικής βίας. Ένας επαναστατικός παιάνας για την γενιά καρμπόν που ταξιδεύει στο βάθος των αιώνων, αυτή των δήθεν αντιεξουσιαστών και των αιώνια ρομαντικών δημοκρατών. Μια μορφής εξιλέωση και ένα μίνι δείγμα θάρρους από μια ομάδα ανθρώπων που κατά τα άλλα έχει μάθει τόσο επιτυχημένα να το βουλώνει και να ρουφάει το αυγό της.

Όπως και νά χει εγώ αρνούμαι να αγιοποιήσω ή να κάνω σημαία μου ένα αμούστακο παιδί που δεν πρόλαβε να διαμορφώσει ορθή άποψη για την κοινωνία που έζησε. Αν μη τι άλλο γιατί το θεωρώ το λιγότερο ανήθικο. Και για τον ίδιο αλλά και για την οικογένεια του.

Καλό βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: